Sunday, April 20, 2014

Rihlah 7 : Day 3–> Al Ba'ad - Maqna - Sharma

14 October 2013

Al Ba’ad

DSC_2189 It was a long day yesterday and today we are excited to explore another place which is Madaen Shuaib. Any places that relates to all of our beloved prophets always gave a great feeling for us Muslim.
We want our kids to keep on the love and respect to all the prophets deep in their heart...learning a great deal of virtues left by them in spreading the words of Allah.
We never knew there was Madaen Shuaib in Saudi Arabia. When we find there was one from Google Earth....we were excited to get there. The hotel apartment we stayed were only about 5-10 minutes drive to the sites.
At around 9 am, we reached to the area. There was SCTA office in front of the site. After asking the officer inside, we were told to enter the site via the gate opened by the side of the office. DSC_1886
Once enter, seems like SCTA is still constructing the place to make it more convenient for tourist. As we have been to Madaen Salleh, Madaen Shuaib offer some similarities in its design  except smaller in size.
Some info on Madaen Shuaib :
"Madyan-Maghabir Shuaib means 'Small Madein Saleh', and like its namesake further south, Maghair Shuaib has 30 well-preserved and unadorned Nabataean tombs cut into the hill-side. It was an agricultural settlement from 700BH-75H (100BG-550AG) when a 20 year long drought compelled the Nabataean inhabitants to move north to the Fertile Crescent. Al-Bad is an ancient oasis at the end of Wadi Afal which was mentioned by Ptolemy as "Al-Uyaynah". The presence of the tombs and town provide evidence of the continued settlement of different nations in different periods in the oasis when it flourished as a trade and agricultural center." - source

Entrance to Madaein Shuaib…

There were stairs build to ease people in climbing to the caves or tombs. The difference of the tombs just that the room tomb places horizontally compare to Madaein Salleh which is built vertically.  
Madaien Shuiab tombs were comparatively small to Madaein Salleh.  The carving of the tomb are simpler.  Seems there are still recovering more tombs around the area.  Wish SCTA could put up sign boards explaining historical details of the tomb i.e. meaning of the carving, reasons etc.  It would help very much for tourist to appreciate more of the visit.
This visit gave us the opportunity to relay the story of Prophet Shuaib to our kids and a reminder to us as well. Alhamdulillah, we had a book title “The People In The Quran” with us so they can relay the story to what they see in their life. We felt that this will give a bigger impact to them.
We asked our kids to recite the name of 25 prophets that they need to remember in order to know the sequence. The nasheed that they have memorized really is a big fun help.
Some lesson from the story of Prophet Shu’ayb a.s :

A Prophet Shuʿayb was appointed to be a prophet to the people who lived east of Mount Sinai, the people of Midian. The people of this land were said to be especially notorious for cheating others through dishonesty and for idolatory. Shuʿayb's prophecy mainly involved calling the Midianites to the correct path and forbidding them to worship false gods.
He told his people to stop being dishonest in their daily activities. Although he preached and prophesied for a sustained period of time, the majority of the people refused to listen to him. Shuʿayb, however, remained steadfast. He consistently preached powerfully against the wicked, telling them of the punishment that had befallen the sinful before them. Shuʿayb warned the people that their ignorance would lead to the destruction of Midian, giving historical examples of earlier prophets, including Noah, Hud, Saleh and Lot, all of whose people had been destroyed by God.
When the Midianites refused to believe, they were destroyed by a mighty earthquake. Only Prophet Shuʿayb, and his believing companions, were rescued from the thunderous punishment.

Among the tombs….similarities with the design at Madaen Salleh


Some tombs close to one another…


Inside the tomb..


One tomb was with a big hole front below it…not sure what is was for….

A great lesson learned for our kids...Subhanallah. As the place was not that big, it didn't take us long to end the tour. 


Later on we decided to explore Magna...a costal beach not far from Al Ba’ad. We decided to explore another attraction as well near the Maqna beach which is Tayyeb Al Ism Passage. We have seen great pictures from Google Earth for this area but wasn't aware of its name. The brochure really was a big help in clearing out our 'unknowns'.

dolphins roundabout to Magna Dolphin roundabout, marked the road to Magna 

Driving along the beach of Maqna to Tayyeb Al Ism was a great experience. We were speechless witnessing the scenery.  MasyaAllah...we just couldn't believe Saudi Arabia have these kind of places. One side is the blue, green sea view and the other side of road with rocky hills and mountains. The combination of the colors to complete the view was spectacular. Wondering why the Saudi's go far away to find a beauty where they can have it all right here in their country. Opposite of the red sea we can see the mountains of Egypt so clear. Maybe we can swim across to get to Egypt ;-)!

DSC_2013MasyaAllah… blue ocean with mountainous background in front of us, magnificent! 

DSC_2033Nature’s view.. 

We drove straight further up along the coastal beach of Maqna until we met we the signboard of Tayyeb Al Ism Passage. Upon reaching there, our end of road were stop by a National Guard who were guarding the area with a stop post right after Tayyeb Al Ism Passage. So...we do not know where this road end.

[At the beginning we were planning to go to “Scenic View” based on the GPS coordinate that we found in internet. Our assumption was that “Scenic View” is the high ground location like a top of a hill overseeing the Magna beach. But, we were not allowed to go beyond the post guarded by National Guard which leading to the top of the hill. This post situated just in front of the passage “entrance” to Tayyeb Al Ism. So we just settled with Al Ism.]

Tayyeb Ism Tayyeb Al Ism 

P1210929 Back there (where the pick-up is) is the National Guard post

To enter the passage, we drove into very high tall mountains which was just opposite the red sea. In just a few moments you are inside a passage of a stone mountain. MasyaAllah...what a great creation by Allah Almighty. We drove our car until we couldn't go further in. Seems like people have tried to commercialise the area by building a wooden path by the rocky hills but was later on abandoned. A small stream can be seen from far flowing down between the hills but sadly trash was along the streams.

We are certain the view will be much magnificent if we can omit the trash along the stream. It sadden us to see some people who just couldn't appreciate the beauty of nature. We hope all the journey we went teach our kids of appreciating and taking care of the nature which is part of a Muslim commitment.

We decided to walk further in to see where the path ends. After walking about two kilometres in, a few of us gave up. Hubby and the bigger boys continue. The walk in was worth while since there were no more trash once further in which gave us the actual picture of the natural beauty. Sitting in the middle between mountains with small streams running fresh water from the rocks, and palms trees giving the colors to the scenery was just relaxing. We sit on a big rock while waiting for the boys splashing our face with the running water to refresh ourselves.


Driving in the valley heading for the entrance….

DSC_2160 DSC_2213

Water spring from the mountain which can also be used to take wudu’..

DSC_2206 DSC_2188

MasyaAllah….beauty and serene….

Not knowing how long the passage will go, the boys decided to turn back. We took our wudhu' at the water spring further up with no thrashes around.

Its time for us to feel the splash of the ocean water which we have restrain ourselves from stopping before reaching here. The kids are excited to choose their spots caused everywhere is a beauty.

P1210953 Soo tempting…

At the end we decided to stop by at a beach area which its bay were very calm. There were also huts build for picnickers. Quickly the kids change into their swimming cloth to rush into the sea. The moment they were waiting for. The sea is all ours with no one to share. Scream, run, whatever we like with no one to bother.
Done with the swimming, it's time to find food. There we so many beaches to stop by with the limited time. We are sure all the beaches offers a different looks. The brochures we got at the museum really inspired us to see more than what we have planned.

DSC_2046 A beauty just for us to savour overseeing Egypt mountains across the sea…


Sea colour in different layers…kids really enjoy having the beach on their own…


Mountainous view opposite the beach while sea view on the other site….

View opposite of the beach


We decided to add up one more beach before heading to Duba which was Ras Al Sheikh Humaid. The guy at the apartment we stayed last night was mentioning us this name as well when we asked for any interesting places to see. We though it must be a great place like Maqna which was a beauty and not in our trip plan.

The drive to Ras As Sheikh was another route of about 40 km going in from the main highway. We didn't find any cars pass by while driving in. Surrounding the road was just a plain desert until we reach the coast. We reach there when it was nearly sunset.

DSC_2363 DSC_2361

Red sea offers different looks from different places in Tabuk…

 DSC_2341Waiting for sunset…

The sea with the tip forms a rocky armlet, giving a silver like color shade sprung by the sun gave its own specialty of its beauty. The wind and the sea were very calm. There supposed to be a boat trip to an island nearby but we do not know how to get there. From far we could see a few cars parked with tent ready for a night stay probably.

We promised the kids for a night camp during this trip. If we had food ready, surely we will camp here but sadly restaurants were nowhere to be seen. We head out from the Ras Al Sheikh heading to Duba.


Dinner before settling for the night…our campsite…

It was already night on our way out. Along the way we saw a few signboard showing Sharma Corniche. We found a few numbers of khabsa fish restaurant but looking at how they cooks the fishes doesn't tempted us (it reminds us of the “magnet fish” dish that we had for our dinner in Hill of Magnet (Bukit Magnet), Madinah – another story to be told). Not far going forward, we found broasted chicken restaurant which offered rice as well. As tomorrow is also the day of Arafah which Muslim are encourage to fast, we decided to get extra food for dinner and our sahur.

Driving to the corniche, we can see so many camps ready built along the coast of Sharma beach. A LOT! Seems like this is a good place to camp! We drove until the end of the camp and found a few other people put up their own tent. Kids were excited pledging us to camp up by the beach. With all the gears and lamps that we had, we settle down with dinner and a camp to sleep. Lets see what the beach looks like in the morning when the sun shines our day! –tw&eth

Wednesday, April 02, 2014

Usrah bersama Sharifah Mastura - TARBIATUL AULAD


Alhamdulillah, diizinkan lagi kami ibu-ibu Riyadh mengikuti usrah pada minggu ini.   Memandangkan Isya' sudah makin lewat, setelah menunggu suami dan anak2 selesai solat di Masjid, kami bergerak ke rumah sahabat yang kurang sihat untuk mengantar lauk.  Lepas tu baru ke rumah ukhti Yan untuk bersama mngikuti usrah.  Dalam perjalanan, baru fikiran berlegar..hemm…sapa ek Sharifah Mastura ni???
Setiba di rumah Cik Yan, usrah sudah pon bermula.  Harap2 tak banyak ilmu yang terlepas.  Melihat wajah salah seorang anak dalam ruang tamu usrah, baru sedar rupanya pernah jumpa ngan Kak Mas atau namanye Sharifah Mastura.  Kak Mas adalah warga Singapura yang telah 20 tahun menetap di Saudi.  Beliau kini seorang pensyarah di Prince Sultan University dan dah punye cucu!  Usrah disampaikan dalam bahasa Inggeris. Moga apa yang dikongsikan disini tidak saya tafsirkan dengan salah bila translate ke Bahasa Melayu…insyaAllah.
Tarbiatul Aulad According to Sunnah.  Masyaallah…tajuk yang begitu menarik sekali buat kami para ibu.  Sesuai bagi pembawa tajuk tersebut yang mempunyai 8 orang anak kesemuanya hafiz dan hafizah!  Masyaallah, tabarakallah.
Jadi disini ingin saya kongsikan jua kandungan usrah, semoga menjadi panduan pada kita sebagai ibubapa agar dapat melahirkan anak2 soleh dan solehah yang dapat menjadi daie dimukabumi ini.  Sebaik melabuhkan diri , Kak Mas menyampaikan peringatan buat diri ini….3 perkara yang menjadi bekalan kita apabila kita meninggalkan alam sementara kita ini adalah :
  1.  Sedekah jariah
  2. Ilmu pengetahuan yang di manfaatkan
  3. Doa dari anak yang soleh/solehah
Jadi, bagaimana untuk kita melahirkan anak yang soleh dan solehah?  Apakah yang patut kita ajar pada anak2 kita ? Ada 4 perkara yang di tekankan dalam mendidik anak2 :

Tanamlah dalam jiwa anak2 kita  iman pada Allah dengan tauhid al rububiyah, tauhid al uluhiyyah dan tauhid ul-asma' wal-sifat.
[alhamdulillah pernah buat revision bersama anak2 dalam buku teks mereka masa musim exam, kalau tak lama gak kena proses nak recall balik ;-)). Di tika itu teringat pada sebuah buku yang di baca "Nurturing Iman in Our Children" oleh Dr Aisha Hamdan.  Kalau tak nak beli boleh download buku ni kat

Dalam buku tu, penulis tekankan untuk ajar anak2 kita tentang iman pada Allah sejak dari kecil lagi.  Kalau pegi taman tu..cakap pada dia "Sapa yang buat pokok ni?  Sapa yang jadikan bunga2 ni?"…inilah antara contoh yang kita perlu biasakan pada anak2 kita.  Setiap sesuatu tindakan atau perkara yang berlaku pada anak2 kita ,kaitkan lah dengan Allah taala supaya mereka tahu hidup mereka adalah kerana Allah (selitan sikit ek sbb saya suka sgt buku ni dan alhamdulillah saya cuba implement pada anak yang sekarang berumur 3 tahun lebih, kalau tanya dia sapa buat itu ini..semua Allah ;-)).  Banyak lagi kandungan buku ni yg bermanfaat utk kita sbg ibubapa...tak rugi baca.]

KEDUA, PATUH PADA AJARAN RASULULLAH SAW.  Hendaklah kita mengajar anak2 kita untuk menurut apa yang di ajar oleh Rasulullah.  Rasulullah telah menunjukkan pada kita sebagai umatnya cara hidup yang lengkap menurut Islam.  Biasakan anak2 mengikut sunnah Rasulullah.  Wujudkan rasa kecintaan pada Rasulullah dalam jiwa anak2 kita.  Oleh itu..ikutlah segala yang diajar olehnya, hindarkan dari perkara bid'aah dan takut hanya pada Allah swt.

Amat penting untuk kita pastikan anak2 kita patuh pada kita sebagai ibubapa tetapi patuh itu bukanlah kerana paksaan atas rasa takut pada kita sebagai ibubapa tetapi anak2 memahami bahawa mereka turut kata kita sebagai ibubapa kerana itu adalah suruhan Allah. 

Apabila ini berlaku, kita tidak perlu risau apabila kita lepaskan anak2 ini diluar pandangan mata kita.  Jika kita tiada dihadapan mata, mereka tetap takut untuk melakukan perkara2 yang dilarang agama. Jika anak2 disuruh buat homework, mereka akan terus lakukan kerana mereka tahu mereka perlu patuh pada ibubapa.  Subhanallah…bahagianya kan jika sebegini anak2 kita terdidik.
Sebagai ibubapa, kita diingatkan untuk menjaga tindak tanduk kita kerana "they will be what we do NOT what we told them to do!" [Ya! Saya amat setuju sekali dengan kata2 ini kerana dah pernah kena kat batang hidung sendiri ;-).]

Pesan Kak Mas lagi…teach our kids to BE HONEST!  Penting sangat untuk kita didik anak2 menjadi jujur dalam setiap perkara.  Jangan sesekali kita mengajar anak kita menipu walau kononnya "tipu sunat".  Contohnya..kalau ade orang cari kita tapi kita tak nak jumpa, kita cakap kat anak kita suruh bagitau orang tu "mak tak de rumah".  Sedar tak kita dah ajar anak kita untuk tidak jujur!  Walau sekecil mana sekali pon, tanamkan sedari kecil untuk sentiasa jujur bermula dengan kita sendiri sebagai ibubapa!

KEEMPAT, JADIKAN AL QURAN SEBAGAI PANDUAN.  Subhanallah…betapa Allah telah sediakan kita panduan lengkap untuk hidup di dunia ni.  Adakah kita telah benar2 sandarkan  al quran sebagai panduan hidup.  

Amat menarik sekali mendengar pengalaman Kak Mas dalam menjadikan al quran sebagai 'kehidupan' beliau sekeluarga.  Ketika Kak Mas di UK dan membaca al quran disebuah masjid…lalu seorang perempuan menegur bacaannya.  MasyaAllah…sambil lalu perempuan tu boleh tegur bacaannya!  
Terus Kak Mas bertanya.."bagaimana beliau boleh tahu kesilapan bacaannya sambil lalu jer?" 
 Perempuan tu menjawab"beliau hafal al quran".  

Kak Mas terus bertanya"Bolehkan beliau mengajarnya bagaimana untuk jadi seperti beliau?"
Perempuan tu memberitahu bahawa dia hanya seorang pelancung dari Pakistan dan akan pulang semula ke negaranya.  Tetapi kata wanita tadi adalah biasa di Pakistan mereka mula menghafal quran pada usia 7 tahun dan tamat pada umur 10 tahun…masyaAllah!

Dari detik itu, perempuan tadi telah memberi inspirasi pada Kak Mas untuk menghafal al quran.  Subhanallah…bahagianya wanita tersebut pabila kebajikannya tadi akan dibentangkan di padang mahsyar kelak tanpa beliau sendiri menyedarinya.  AllahuAkbar…betapa pemurahnya Allah dalam memberi ganjaran pada setiap kebaikan yang hambaNya lakukan.

Pengalaman Kak Mas dengan al quran amat menarik untuk dikongsi.  Dengan niat mendalami al quran juga agama Islam, Kak Mas memasang niat untuk ke bumi Saudi..  Kak Mas memberitahu kawan Saudinya akan niat Kak Mas dan ada dua pesanan yang ditinggalkan oleh teman Saudinya :
  1. Jangan 'expect' orang2 Saudi memberi layanan baik pada orang luar.  
  2. Jika mahu belajar bahasa arab dan mendalami agama..carilah Dar Dzikr.

[Yup…mmg betul nasihat teman kak Mas tu.  Dalam hati saya berkata, saya setuju 100%!  No 1 tu rasanye, teman2 disini semuanya dah melaluinya.  Walau bukan semua orang Saudi macam tu tapi kebanyakan dah pon menghadapi orang2 sebegitu.  Kalau jumpa yang baik tu…masyaAllah, baik sangat2.   

Yang no 2 tu memang saya telah pon ke sana.  Dar Dzikr merupakan sebuah sekolah NGO untuk non-arabs.  Mereka benar2 serius dalam memberi ilmu kepada yang berminat.  Cara pengajian macam kat universiti lak rasanye…lagi serius kot ;-).  Kami mempunyai subjek b arab, Islamic studies dan Hafazan.  Kalau level lagi tinggi, subjek hadith, feqah dan tauhid juga kena ambil kalau tak silap.  Setiap minggu ada quiz dan exam mengikut semester cam sekolah/universiti.  Kalau fail capai percentage yang diorang tetapkan, kena ulang semula level. Dek kerana saya mengandungkan anak ke-5 pada semester ke-2, saya terpaksa berhenti kerana tak cukup kekuatan untuk mengurus rumahtangga dan persiapan untuk kelas.]

Kak Mas…masyaAllah, beliau tamat hingga level 8.  Tabarakallah…sepanjang tahun2 di Saudi juga, beliau begitu kuat belajar untuk diri sendiri dan juga memastikan anak2 beliau juga menghafal al quran dan mendalami Bahasa Arab.  

Atas niatnya yang ingin menghafal al quran, anak pertamanya sememangnya sentiasa dihidangkan dengan ayat2 al quran ketika di dalam perut lagi.  Tiada lain yang diisi untuk santapan telinga anaknya selain al-quran sehingga perkataan pertama anak pertama beliau adalah ABASA!  MasyaAllah..tabarakallah.  Betapa hebatnya kuasa Allah, sehingga anaknya mampu membaca surah panjang (tak ingat dia cakap surah al rahman ke al imran) pada usia 3 tahun!  AllahuAkbar.

Kak Mas telah didedahkan dengan early age children development ketika di singapura tak pasti kerana beliau bekerja di bidang tu atau beliau menghadari seminar2.   Jadi apa yang Kak Mas praktikkan pada anak2nya adalah menggabungkan GLENN DOMAN method denganAL QURAN.  Dari kecil anak2nya didedahkan dengan flash card juga al quran.  MasyaAllah…hasilnya, seperti yang dikatakan tadi.  Anak pertama Kak Mas mampu hafal surah yang panjang diusia 3 tahun!  Quran sememangnya tidak jauh dari beliau, ketika menyusukan anak, ketika duduk, baring…senang kata…tak kira waktu. MasyaAllah…begitulah kekuatan dan kesungguhan Kak Mas.  Adakah kita mempunyai kesungguhan begitu???  Alhamdulillah Kak Mas berjaya melahirkan anak2 yang bijak pandai, penghafal al quran dan beramal dengannya.  Allah memakbulkan doa beliau sedari sebelum beliau mempunyai anak lagi!  
Satu lagi pesanan penting Kak Mas kalau nak anak2 rapat dengan quran…jauhkan mereka dari sebarang SKRIN!  Apa2 berskrin jauhkanlah dari anak2 kita.  

[Hemm…..inilah cabaran utama buat ibubapa masa kini.  Kita sedari kecil dah dedahkan dengan tv, ipad dan perbagai.  Memang benar kata2 Kak Mas…kita rasa dapat jadikan anak2 kita cerdik bila expose pada gadget2 tapi tanpa sedar kita jadikan anak kita pemalas dan kurang kreatif.  Kita gunakan gadget sebagai escape goat untuk hilangkan perhatian anak dari menggunakan diri kita sebagai ibubapa walhal perhatian kita amat diperlukan untuk membina otak anak2 kita.]  Banyakkanlah meluangkan masa membuat kraf2, mewarna, bermain dan berbual bersama anak2 kita kerana hasilnya amat memuaskan.  Sememangnya dah banyak artikel saya baca akan kesan negatif benda2 skrin ni…sekarang terpulang pada kita untuk mencari kekuatan merubah perkara ini dari SEKARANG!

[Saya sendiri sudah melihat bagaimana jiran saya yang juga tidak membenarkan anak2nya menonton tv juga melahirkan 5 orang hafiz dan hafizah dari 8 orang anak juga(yang 3 lagi belum sebab masih kecil).  Dan jiran saya juga adalah seorang muallaf…subhanallah.
Terasa diri ini begitu kerdil melihat kekuatan kak Mas juga jiran2 saya disekeliling rumah berbangsa amerika juga seorang berbangsa Cina Malaysia yang jauh lebih hebat dalam mendidik anak2 mereka dalam deen al Islam.]

YANG KELIMA, AJARKAN MEREKA AGAMA.  AJarlah mereka apa yang dintuntut oleh agama dijalan yang betul.  Carilah guru jika kita tidak mampu mengajar mereka sendiri. Yang penting cari guru yang betul agar anak2 kita mengikut yang disyariatkan.
Pesanan terakhir…ingat bahawa tugas mendidik anak bukanlah kerja ibu atau bapa seorang.  Ia adalah tugas bersama.  Untuk mendapatkan anak yang soleh dan solehah kedua2 perlu bekerjasama demi mencapai matlamat bersama.

[Begitulah sedikit sebanyak pengisian yang dapat dikongsikan bersama.  Teringat jua soalan kak Mas pada sessi soal jawab.."apakah cabaran paling besar untuk kita tarbiah anak2 mengikut sunnah?"
 Saya jawab.."Diri saya sendiri!".
Kata kak Mas, "Kalau diri sendiri, itulah yang paling mudah!  Kerana jika diri sendiri, kita jangan putus berdoa moga Allah berikan kekuatan pada kita untuk capai niat yang baik."  Ingat..jangan lupa berdoa pada waktu2 yang mustajab.
Allahuakbar!  Semoga Allah memberi kekuatan kepada diri ini juga ibubapa yang lain dalam membina generasi Islam yang gemilang.
Semoga apa yang dikongsi dapat dimanfaatkan buat ibubapa yang lain dan khasnya pada anak2 ummie yang bakal menjadi ibubapa bila besar kelak.  Inilah antara setitik ilmu yang dapat ummie tinggalkan dan doa ummie agar zuriat keturunan ummie  berjaya mendidik anak2 menjadi mukmin yang dikasihi dan di rahmatiNya.]-tw&